Mihai Tănăsescu: soluţiile de redresare economică sunt cunoscute, trebuie să le aplice şi guvernanţii


Post/articol publicat în Financiarul.ro cu titlul “Mihai Tănăsescu: soluţiile de redresare economică sunt cunoscute, trebuie să le aplice şi guvernanţii“.

În cadrul conferinţei “România azi, România mâine: dimensiunea optimă a unei economii” organizate săptămîna trecută de Oxygen Servicii la Banca Naţională a României, domnul Mihai Tănăsescu, vicepreşedinte la Banca Europeană de Investiţii, a îndemnat auditoriul şi presa să remarce, noteze şi să publice intervenţia dlui Giovanni Ravasio, preşedinte al Consiliului de Administraţie al Intesa Sanpaolo Bank, care a marcat principalele direcţii cărora România ar trebui să le acorde atenţie pentru redresarea economică.

Dl Ravasio, care a lucrat o perioadă îndelungată la Comisia Europeană, a fost membru al consiliului de administraţie al Băncii Europene de Investiţii, a fost preşedinte al Fondului Proprietatea şi consilier al primului ministru Tăriceanu.

În opinia dânsului, direcţiile de atenţie prioritară sunt:

1. Diminuarea corupţiei, a evaziunii fiscale şi a administrării deficitare, ceea ce ar avea drept rezultat direct câştigarea câtorva puncte procentuale din PIB colectate/ economisite la bugetul de stat, cu posibilitatea investirii acestora în direcţiile prioritare care necesită resurse.

2. Protecţia socială şi progresul economic, unde este necesară obţinerea încrederii populaţiei în privinţa menţinerii pretecţiei sociale actuale, pentru atingerea unei mai mari stabilităţi sociale şi predictibilităţi, şi condiţionarea oricăror beneficii sociale suplimentare de creşterea economică şi de nivelul inflaţiei.

3. Flexibilitatea (adaptabilitatea) economiei din perspectiva pieţei forţei de muncă este considerată un element important pentru adaptarea rapidă a economiei şi a companiilor la evoluţia economică şi reducerea decalajelor în domeniu faţă de piaţa americană, care este mult mai flexibilă din această perspectivă. Creşterea adaptabilităţii economiei ar putea fi ajutată şi de simplificarea procedurilor administrative şi a creşterii transparenţei din administraţie.

4. Implementarea strictă a regulilor bugetare europene şi a ţintelor comunitare, pentru o integrare mai rapidă în structurile comunitare şi sincronizare a evoluţiei economiei naţionale cu cea a blocului comunitar.

5. Modificarea structurii veniturilor din taxe în scopul stimulării în acest fel al dezvoltării economice, dar cu un impact total neutru, respectiv fără a avea un impact negativ asupra veniturilor totale colectate la bugetul de stat.

6. Crearea condiţiilor ca România să devină o platformă/ hub regional(ă), în special prin fructificarea avantajelor de poziţionare geografică, dar şi prin măsuri concrete, precum dezvoltarea infrastructurii de interconectare rutieră, feroviară, navală, aeriană, şi întărirea colaborării regionale în domenii în care se pot obţine sinergii.

Advertisements
This entry was posted in Ştiri and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s