Recomandări pe LinkedIn


Vroiam să abordez subiectul mult mai încolo, dar peste week-end m-am întâlnit cu o bună şi veche prietenă, cu care m-am întâlnit să vorbim una, şi am ajuns să vorbim o sumedenie, cale de vreo cinci ore. Pe scurt (şi prin selecţie a subiectelor discutate), am vorbit şi despre recomandările care se solicită şi se ‘dau’ pe LinkedIn, iar pentru că discuţia mi-e proaspătă în minte :), redau pe scurt câteva din aspectele discutate.

Una dintre practicile cele mai răspândite pe LinkedIn este de a solicita recomandări în stînga şi dreapta, fără prea mult discernământ, şi de multe ori de la cunoştinţe/ contacte care nu au avut şi nu ar fi avut cum să se afle în postura de a îşi forma o opinie în privinţa performanţelor profesionale şi manageriale ale persoanei care solicită recomandarea, dar care totuşi ‘dau’/ emit o astfel de recomandare.

Cred cu tărie că astfel de recomandări pot dăuna atât celui care le primeşte, cât şi celui care le ‘dă’. De ce? Pentru că un recrutor competent va identifica destul de facil dacă este posibil ca persoana care a făcut recomandarea să se fi aflat în situaţiile profesionale propice pentru a emite opinii în privinţa acelor calităţi profesionale care sunt menţionate în recomandare.

Una este să te întâlneşti cu cineva la ‘camera de fumat’ a companiei, şi pe baza relaţiei personale şi a conversaţiei amicale să emiţi prin translatare (şi de multe ori cu bună credinţă) o opinie profesională, şi alta este să te fi aflat în acele relaţii profesionale care să îţi permită formarea unei opinii profesionale corecte.

Chiar discutam în week-end despre decizii de afaceri (în timp dovedite catastrofice pentru compania respectivă) luate pe baza experienţelor personale (în detrimentul celor profesionale).

Cu toate acestea, multora le este dificil să refuze astfel de cereri, şi pentru a nu fi puşi în postura de a se simţi prost la proxima interacţiune cu persoana solicitantă pentru că îi refuză acordarea unei recomandări, scriu/ dau o recomandare fără nici un fundament profesional. Ca urmare, şi încrederea în astfel de recomandări este redusă, din păcate.

Trecând la experienţa proprie în domeniu, pe de o parte pot spune că am prieteni buni care mi-au solicitat recomandări şi pe care i-am refuzat, expunând motivele de mai sus, deşi opinia mea privind nivelul lor profesional era excelent. Totuşi, nu mă aflasem în nici un moment într-o situaţie în care să le pot evalua /aprecia calităţile şi abilităţile profesionale, iar profilele noastre ilustrau explicit această lipsă de legătură profesională). Unii s-au supărat. Cred însă că am procedat corect, deşi s-ar putea să mă înşel.

Totodată, am încerat să îmi contruiesc un profil profesional corect pe LinkedIn şi să obţin atât recomandări care să fie atât favorabile, cât şi corecte, respectiv care să descrie în mod fidel abilităţile tehnice şi profesionale pe care le-am acumulat şi dobândit.

Primul şi cel mai simplu pas a fost să scriu câtorva zeci de prieteni şi/ sau colegi şi să îi rog să îmi spună ce părere profesională au despre mine. Răspunsurile au variat de la o lipsa totală de reacţie la recomandări extrem de elaborate (şi totodată extreme de favorabile).

Motivul pentru care (încă) am foarte puţine recomandări pe LinkedIn (vedeţi la http://www.linkedin.com/in/ovidiubordeut) este că nu am căutat recomandări favorabile, ci recomandări corecte. Mai mult, căutam acel ansamblu/ melanj de caracterizări care să reflecte în mod corect experienţa profesională acumulată. Ar mai fi şi un gram de lene de a face ‘follow-up’ la unele recomandări primite, dar urmează să mă ocup şi de asta şi să recuperez în viitorul apropiat. ))

Ce recomand (pentru că în continuare cred în valoarea recomandărilor ‘reale’/fundamentate de pe LinkedIn) este de:
– a face o listă cu acele abilităţi (preferabil transferabile) pe care cineva vrea să le evidenţieze în profilul profesional de pe LinkedIn,
– a identifica persoanele care pot emite o opinie profesională corectă referitoare la acele abilităţi,
– a le solicita o opinie/ recomandare,
– a filtra răspunsurile primite pentru a forma un profil ‘rotund’, şi
– a lucra împreună cu emitenţii la textul recomandării.

Motivele pentru care recomand această succesiune sunt mai multe:
– recomand ‘vânzarea’/ postarea unui conţinut corect, respectiv a unor abilităţi profesionale reale, atât datorită profilului personal pe care am avut norocul să îl moştenesc de la părinţi, cât şi pentru că pe termen mediu şi lung un profil fals este descoperit şi dăunează mult mai mult carierei decât ‘împuşscarea’ unei poziţii pe termen scurt,
– persoanele care emit o recomandare se simt mai bine dacă dau o recomandare care coincide cu propria opinie,
– la o eventuală verificare a opiniei de către un recrutor, emitentul recomandării poate confirma mult mai uşor cele scrise (memoria adevărului este mult mai uşor recuperabilă din memorie decât cea a minciunii, chiar dacă minciuna este mică),
– cunoaşterea limbii engleze variază de la vorbitor la vorbitor, şi dacă vrem o engleză elaborată pooate fi necesară pauţina muncă,
– percepţia asupra performanţelor şi abilităţilor unei personae fluctuează în timp şi este dependentă de mai mulţi factori, inclusiv experienţe recente care nu au nici o legătură cu persoana solicitantă a recomandării (e.g. dacă ai o experienţă negative cu cineva, ai tendinţa să fii mai prudent cu toată lumea, deşi ţi-a ‘greşit’ o singură persoană),

PS. Eu am o expresie pe care am format-o citind recomandări pe LinkedIn: a simţi nisip/ cenuşă între dinţi după ce citeşti o recomandare. Adică, atunci când citeşti unele recomandări de pe LinkedIn este evidentă sforţarea emiterii unei recomandări favorabile, dar aceasta este atât de insipidă şi de standard, încât după ce cititorul a terminat lecturarea ei nu reţine nimic referitor la persoana căreia i-a fost făcută, ci rămâne (figurativ) cu un gust de nisip în gură. În acest caz efortul a cel puţin trei oameni (emitentul recomandării, recipientul şi cititorul/ lectorul) este în van. Toţi trei au depus un efort care nu oferă nici un rezultat, ci doar consumul timpului şi eforturilor tuturor.

This entry was posted in Job search and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a comment